Yhtymähallitus, kokous 27.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Haku ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeiluun

SataeduDno-2025-43

Valmistelija

  • Matti Isokallio, kuntayhtymän johtaja, matti.isokallio@sataedu.fi

Perustelut

Laki toiminnanohjauksen kokeilusta (1077/2024) tuli voimaan vuoden 2025 alusta. Lain tarkoituksena on toteuttaa ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilu ajalla 1.1.2026–31.12.2033.

Kokeilun tavoitteena on lisätä koulutuksen järjestäjien mahdollisuuksia vastata joustavammin, nopeammin ja osuvammin toiminta-alueensa osaamis- ja koulutustarpeisiin. Tavoitteena on parantaa koulutuksen ja työelämän välistä kohtaantoa sekä edistää osaavan työvoiman tarjontaa ja työllisyyttä alueilla. Kokeiluun valittavien koulutuksen järjestäjien järjestämisluvat korvataan määräajaksi kokeiluluvilla. Kokeiluluvan 
saaneet koulutuksen järjestäjät voivat järjestää pääsääntöisesti kaikkia ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen kuuluvia tutkintoja ja koulutusta, mukaan lukien englanninkielistä koulutusta, laajennettua oppisopimuskoulutusta, vankilaopetusta ja työvoimakoulutusta.

Hakuaika toiminnanohjauksen kokeiluun on 31.1. - 28.3.2025.

Toiminnanohjauksen kokeilua varten Manner-Suomi on jaettu viiteen alueeseen. Sataedu kuuluu alueeseen L (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi). Alueella on yhteensä 29 koulutuksen järjestäjää, joista valitaan kokeiluun 8 koulutuksen järjestäjää. 

Hakemus koostuu seuraavista osiosta

  1. Perustelut kokeiluun hakeutumiselle (painoarvo 13 %)
  2. Koulutuksen järjestämisedellytykset ja kyky uudistaa toimintaa (painoarvo 50 %)
  3. Riittävä yhteistyö työ- ja elinkeinoelämän kanssa hakijan toiminta-alueella (painoarvo 17 %)
  4. Riittävä laadunhallintamenettelyt (painoarvo 17 %)
  5. Määrälliset indikaattorit (painoarvo 3 %)

 

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi, arvioi hakemukset ja pisteyttää niiden perusteella hakijat. Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsee koulutuksen järjestäjät kokeiluun Karvin suorittaman hakemusten arvioinnin perusteella. 

Lisätietoja löytyy kokeilun hankesivuilta: https://okm.fi/toiminnanohjauksen-kokeilu 

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Isokallio, kuntayhtymän johtaja, matti.isokallio@sataedu.fi

Yhtymähallitus päättää

  1. että Satakunnan koulutuskuntayhtymä hakee ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeiluun ja 
  2. valtuuttaa kuntayhtymän johtajan valmistelemaan hakemuksen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen:

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 
Satakunnan koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus
Postiosoite: PL 87, 32801 Kokemäki
Sähköposti: sataedu@sataedu.fi

Oikaisuvaatimusaika ja sen alkaminen:

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kuntayhtymän jäsenkunnan ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä kuntayhtymän verkkosivuilla.

Oikaisuvaatimuksen sisältö ja toimittaminen:

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi päätös, johon haetaan oikaisua sekä vaatimus perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi ja yhteystiedot.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.